Shea butter je čvrsta masnoća koja se dobija iz koštunjavog voća koja raste na tzv. shea drvetu, uglavnom u Africi (najviše u ekvatorijalnom pojasu, u centralnoj Africi, između Gambije i Sudana gde uljane palme ne rastu zbog nedovoljno padavina). Shea drvo daje voće i koštunjavo voće iz kojih se dobija Shea butter.

Verovatno ste već čuli za sve blagodeti Shea buttera, ali nije loše ponoviti.

Benefiti shea buttera

Hidratacija: koncentracija vitamina i masnih kiselina u Shea butteru ga čine neverovatno hranljivim i hidrirajućim za kožu. Obično se koristi kao lek za suvu kožu i pomaže koži da zadrži svoja prirodna ulja

Smanjuje upale: zahvaljujući cinaminskoj kiselini koju sadrži i drugim komponentama, Shea butter ima antiupalno dejstvo. Komponenta lupeol cinamat ublažava upale kože i pomaže u sprečavanju mutacija kože. Zbog ovog sastojka Shea butter je odličan i protiv akni

Omekšavanje kože: Shea butter stimuliše proizvodnju kolegena i sadrži oleinsku, stearinsku, palminsku i linoleinsku kiselinu koje štite i hrane kožu i sprečavaju isušivanje. Ljudi koji su duže vreme koristili Shea butter tvrde da dosta omekšava kožu i istovremeno je ojačava i odlično sprečava pojavu bora

Odlično je sredstvo za negu osetljive kože jer ne izaziva alergije, kao i za negu kože nakon brijanja ili depilacije. Preventivno deluje na proces starenja kože i nastanak bora, zrelu kožu hidrira i čini je glatkom, a koristi se i za predeo oko očiju. Jedna je od retkih prirodnih materija koja štiti od UV zračenja. Kao zaštita od sunca nanosi se na celo telo pre sunčanja, ali i na kosu. Nakon sunčanja potpomaže regeneraciju kože i ublažava opekotine.

Pomaže pri zarastanju manjih rana, ogrebotina i opekotina. Shea butter duboko prodire u kožu, regeneriše je, pa se može koristiti u prevenciji i tretmanu strija i ožiljaka. Posebno se preporučuje za prevenciju strija tokom trudnoće.

Upotreba shea putera

Shea butter ima mnogo sastojaka koji su odlični za lepotu i može se koristiti svakodnevno. Može se koristiti za pravljenje losiona, balzama za usne i melema za kožu. Shea butter se, između ostalog može koristiti za sledeće stvari:

  • Čist se može koristiti za hidrataciju lica i tela
  • Najlakše se koristi kao losion ako se stavi u stik
  • Kao melem za strije i sprečavanje nastanka strija
  • Uklanja bore i tamne kolutove ispod očiju
  • Za masažu
  • Baza za domaće losione
  • Baza za domaće dezodoranse
  • Čini kožu mekom i baršunastom
  • Dobar je losion za sunčanje
  • Sadrži dosta magnezijuma i dobar je kao krema za kožu
  • Može se koristiti i za dečiju kožu
  • Balzam za usne
  • Sjaj za usne
  • Poboljšava elastičnost kože (neki tvrde da je odličan i za uništavanje celulita)
  • Sa drugim prirodnim sastojcima, odličan je za kosu i kožu glave
  • Dobra je podloga za šminku
  • Oporavlja kožu nakon sunčanja
  • Senka traje duže kada se na kapke prvo nanese shea puter
  • Odličan je protiv zanoktica
  • Smanjuje vidljivost ožiljaka, jer podstiče proizvodnju kolagena
  • Oporavlja oštećenju sluzokožu nosa tokom prehlade ili gripa

Pored toga što se koristi u kozmetičkoj industriji kao sastojak najskupljih krema, možete ga koristiti i u „domaćoj radinosti“.

Donosimo vam recept za losion za negu tela i lica.

Potrebni sastojci za izradu losiona:

80 g kakao butera

80g Shea butter

20 g kokosovog ulja

Napunite pola velike duboke šerpe vodom i zagrejte vodu do ključanja. U blender ubacite kokosovo ulje i Shea butter, a kakao buter otopite „na pari“ pa dodajte ostalim sastojcima u blender. Kada sve promešate u blenderu (nije potrebno puno vremena, svega nekoliko minuta), sipajte dobijenu smesu u staklenu posudu. Tu posudu najpre ohladite na sobnoj temperaturi, a potom je stavite u frižider. Vaš divni, mirisni losion je spreman za upotrebu!

Koja vrsta Shea buttera je najbolja?

Najbolje je koristiti sirov, nerafinisani Shea butter. Postoji dosta marki rafinisanog putera koji nemaju miris niti boje, ali postupak rafinisanja uništava neka dobra svojstva. Shea butter možete naći u većini prodavnica zdrave hrane. Potražite nerafinisani, sirov i organski.

Kada kupite nerafinisani, to znači da nije filtriran i možda nađete tragove biljke shea. Najbolje je da blago zagrejete dok se ne otopi i procedite ga kroz gazu kako biste uklonili sve moguće tragove. Kada ga procedite, možete ga sipati u silikonske kalupe sa već određenom zapreminom, tako da već imate pripremljenu količinu za određene recepte.

Shea butter je prikladan samo za spoljnu upotrebu. Pre upotrebe se konsultujte sa lekarom ili dermatologom, posebno ako ste imali problema sa kožom. Ljudi sa alergijom na koštunjavo voće ne bi trebalo da koriste Shea butter ili mogu da ga koriste uz obaveznu prethodnu konsultaciju sa lekarom.

Related Posts