Legacy-FormVerovatno većina ne razmišlja o tome što će biti sa njihovim Facebook profilom onda kada ne budu među živima, ali Facebook brine i o tome.

Facebook je omogućio korisnicima društvene mreže da odrede svog naslednika, nekog ko će upravljati profilom kada korisnik više ne bude među živima.

“Facebook je mesto koje delimo i na kome se povezujemo sa prijateljima i porodicom. Za mnoge od nas, on je takođe mesto za pamćenje i poštovanje onih koje smo izgubili. Kada neko umre, njegov nalog postaje spomenik njegovog života, prijateljstava i iskustava”, kažu iz kompanije najavljujući novu opciju nazvanu „Legacy Contact“.

Ova opcija će omogućiti korisnicima da odrede svog naslednika koji će moći da napiše objavu koja će se prikazivati na vrhu stranice pokojnikovog profila. To može biti poslednja poruka ili obaveštenje o sahrani. Digitalni naslednik će čak moći da odobrava zahteve za prijateljstva koje posle smrti korisnika budu poslali članovi porodice i prijatelji, kao i da promeni profilnu i naslovnu fotografiju.

Svom nasledniku korisnik može dati dozvolu da preuzme arhivu njegovih fotografija, objava i informacija sa profila.

Ono što naslednik neće moći da uradi je da se prijavljuje u ime pokojnika ili da ima pristup njegovim privatnim porukama.Legacy Settings

Svog Facebook naslednika korisnik društvene mreže moći će da odredi tako što će u okviru podešavanja bezbednosti odabrati opciju Legacy Contact koja se nalazi na dnu stranice i za naslednika odrediti nekog od prijatelja ili članova porodice. Osoba koju korisnik odabere za svog naslednika dobiće obaveštenje od korisnika o tome.

Korisnicima je ostavljena i mogućnost da njihov profil bude trajno obrisan nakon smrti.Do sada, u slučaju smrti korisnika, prijatelji i porodica korisnika mogli su da zatraže pretvaranje Facebook profila u “memorijalni” profil  kojim niko nije mogao upravljati. Ovakvi profili se više ne pojavljuju u predlozima za “ljude koje možda poznajete”, oglasima ili podsetnicima za rođendane. Niko ne može da se prijavi na pokojnikov nalog, a u zavisnosti od podešavanja privatnosti naloga, prijatelji mogu deliti sećanja na profilu korisnika, dok je sadržaj koji je pokojnik delio ostaje na Facebooku, vidljiv samo onima sa kojima ga je delio. Eventualno, porodica može da zatraži da nalog bude trajno obrisan sa Facebooka.

Nova opcija Legacy Content za sada je dostupna samo korisnicima u SAD, a uskoro bi trebalo da bude dostupna i korisnicima u celom svetu.

 

Related Posts